Neem contact op via Whatsapp
Portfolio

Blog: Solliciteren

Als praktijk opleider en teamleider ben je vaak op zoek naar extra power in je team. Na de hopelijk perfecte vacature komen er geïnteresseerden die het wel zien zitten of een stagebegeleider heeft de ideale stagiair voor je team. Het begint bij mij altijd met een sollicitatie. Hoe jonger je solliciteert hoe beter het is. Ook stagiairs moeten altijd eerst bij mij solliciteren. Hoe graag wil een leerling gebruik maken van de kennis van een bedrijf? Een voortraject kost mij en het bedrijf ook tijd en energie dus een beetje enthousiasme vooraf is wel een must. Dus eerst een mail met CV en motivatie brief en bij een mogelijke match een gesprek. De eerste indruk van een CV is heel belangrijk. Als grafisch beroep mag je een mooie vormgeving verwachten. Ook de motivatie zegt heel veel over de persoon. Een gesprek daarna is bij mij heel belangrijk. Eigenlijk wanneer ik iemand binnen zie komen weet ik het vaak al. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik er (gelukkig) ook wel eens naast heb gezeten. Het gesprek probeer ik altijd zo relaxt mogelijk te houden waardoor de spanning snel weg is. Humor is daarbij altijd de perfecte tool. Ook heb ik wel eens twee stoelen buiten in de zon gezet en keken we over het industrieterrein uit en hadden we gewoon een leuk gesprek. Zelf heb ik wel eens tegenover meerdere leidinggevende gezeten tijdens een sollicitatie in een stoffig kantoor waarbij het leek of ik ondervraagd werd door de politie. Die ervaring leerde mij dat je dan niet snel iemand leert kennen. Dus de sfeer moet voor mij en de sollicitant lekker ongedwongen zijn. Belangrijk voor mij is wel dat ik energie moet krijgen van iemand. De vragen die ik me altijd stel. Wil ik en het bedrijf tijd steken in deze misschien nieuwe collega? Is diegene goed voorbereid? Weet ze iets van het bedrijf? Hoe graag wil diegene hier werken en het vak leren? Hoe zal hij of zij de groepsdynamiek veranderen? Dat zijn wel belangrijke zaken voor mij. Ook vertel ik de sollicitant duidelijk wat diegene kan verwachten en maak het niet mooier dan het is. Bijvoorbeeld dat het ook heel hard werken is. Je hebt nou eenmaal niet altijd leuk werk en het is wel eens druk waardoor je meer uren moet maken. Als iemand mij de volgende dag bericht doet en er vanaf ziet dan heeft het ons niet onnodig tijd gekost. Wanneer iemand daarna nog enthousiast is dan is diegene er ook klaar voor en volgt er een rondleiding door de afdeling. Ik vertel nooit gelijk of iemand mag komen want ik vraag altijd eerst mijn collega’s naar hun menig. Wanneer de sollicitant of stagiair weg is dan deed ik een rondje wat ze van die persoon vonden. Zo leerde ik mijn collega’s ook om sollicitanten te observeren en beoordelen.

Wanneer ik een goed gevoel heb bij iemand dan maken we een afspraak. Bij mij is altijd de regel dat we een meeloopdag organiseren. Een gewone werkdag van acht tot vijf. De collega’s weten onderhand waar ze op moeten letten en weten het doel van de meeloopdag. Op deze manier leer je een persoon goed kennen. Na de meeloopdag vraag ik de collega’s naar hun bevindingen. Ik heb wel sollicitanten afgewezen op verschillende redenen die ik maar even achterwege laat. Ik vraag dan ook een eerlijke mening aan mijn collega’s en wil irritaties in toekomst voorkomen.

Wanneer een sollicitant in het team past, voldoende kennis heeft en gemotiveerd is maak ik een afspraak om het vervolg door te spreken en doen hem of haar een aanbod. Daarna volgt de gebruikelijke maand proeftijd. Stagiairs mogen hun periode doorlopen onder bepaalde voorwaarden. Het inwerken gebeurt veelal door collega’s. Die heb ik geleerd dat ze nieuwe collega’s moeten opvangen en moeten helpen. Door de werving en selectie procedure kennen ze elkaar al en is er al een bepaalde klik. De maand proeftijd zal uitwijzen of diegene bij ons blijft.