Neem contact op via Whatsapp
Nieuwe Media_2

Blog: Nieuwe Media

Als kind was ik al bezig met filmen. Een JVC met kleine videobandjes. De filmpjes monteren was een lastig en tijdrovend klusje. Ooit mocht ik mee naar de lokale omroep en zag ik hoe het in de montage ging, met veel apparatuur, dat was voor mij heel indrukwekkend. De techniek is nu zoveel verder en ik monteer met mijn laptop en mobiel.

Mijn tijd als vrijwilliger bij de Lokale Omroep tijd was leerzaam daar werden nog radio- en tv uitzendingen gemaakt. Elke vrijdagavond was er een live uitzending op de lokale zender. Als vrijwilligers werkten wij een hele week aan deze uitzending, items en interviews werden die week verzameld. Maar ook alle bijbehorende redactievergaderingen en overleggen. Wat dinsdag nieuws was, zag je dan vrijdag in de uitzending. Wanneer ik een item had gemaakt voor een uitzending was ik enorm benieuwd naar de kijkcijfers van de uitzendavond, de vrijdagavond. Aantallen konden niet worden geregistreerd, konden niet gemeten worden. De vraag welke doelgroep keek en na welke minuut mensen afhaakten was totaal niets van bekend. Voor mij was dat wel belangrijk, ik had best wat werk en tijd in een item gestoken. Ik begon voor een item met een aantal uren filmen en interviewen. Daarna een aantal uren editen, aankondiging teksten schrijven. Als laatste in de studio een aantal uren beelden en teksten inladen. Al met al veel arbeidsuren voor een item van maximaal 3 minuten.

Voor mij was dit het moment waarop ik dacht, dit kan anders, sneller en dynamischer. Wat mij nog meer aan het denken zette was hoe kan ik de mensen snel bereiken met het allerlaatste nieuws.

En dat kon ook! We hadden 3G en een iPhone (Periode IPhone 5,6). Jaarlijks deden wij als lokale omroep live tv en radio verslag van de Hellendoorn Rally op de lokale (tv en radio) zender. Dat was super gaaf om te doen maar voor wie? Tante Mien uit de PC Boutenstraat? Die houdt helemaal niet van Rally. Zij heeft andere hobby’s. En diegene die van Rally houden zitten niet voor de buis maar staan aan de proef zonder tv en radio.

Hoe bereik je die?…. Precies….. via Social Media.

Toen was Facebook nog hot! Ook live op Facebook was ook mogelijk. Ik heb de organisatie benaderd en in 2016 gingen we live op de pagina van de organisatie bij de start, finishes, huldigingen en semi live interviews een uur nadat de rijders de auto op het parc fermé had gezet. Dus nieuws met de kortste klap voor de juiste doelgroep. Het actueelst is dat we gelijk de eerste reactie van de rijder bij de finish hadden. Daar zitten fans op te wachten. Hoe beleeft de rijder en navigator de proeven. Het begin van de Nieuwe Media! Vooral omdat we gebruik maakten van de technieken. En op de juiste momenten nieuws brachten vanuit een hoek die door fans onbereikbaar waren. De interviews zijn puur en met emotie omdat rijders geen tijd hadden om zich voor te bereiden op het interview. De euforie of teleurstelling was nog aan het indalen en dan staat verslaggever Steef Blikman al naast je auto met de vraag ‘een minder tijd gereden dan je concurrent, wat ging er mis?’. We waren zo vooruitstrevend bezig dat we benaderd werden door de KNAF of we alle Rally’s niet wilden doen. Een enorme streling maar toen niet te combineren met een fulltime baan.

We doen de grootste Rally van Nederland nog steeds als officiële Media Partner. En daar is zoveel bij gekomen. Natuurlijk platformen Instagram, YouTube en TikTok. Als extra hebben we drone, onboard, actie beelden. Dus we zijn als team complete content creators voor events geworden. Met als doel snelle ‘Nieuwe Media’.

Dus de techniek, tijd, timing en snelheid is veranderd. De techniek is nu filmen, editen en plaatsen op de socials met één apparaat die communiceert met andere apparaten met 5G. Welke gadgets en apps we gebruiken is natuurlijk beroepsgeheim.

De tijd die we daarmee winnen is dat we de juiste content op juiste tijd filmen (editen) en plaatsen met een zeer klein team. Terwijl ik ook camjo werk en dan doe ik het allemaal alleen en dat is kostend besparend voor de organisatie die me inhuurt.

De timing is altijd perfect. Het is gelijk of net als jij weer de socials checkt. Geen week later.

De snelheid is ook een kunstje. Omdat ik zelf film en edit heb ik een montage met een half uur klaar met muziek, effects, geluidsopname, kleurcorrectie en huisstijl van de organisatie. De Reel gaat dan ook gelijk online op Instagram, TikTok en Facebook. Dus als je na het event thuis komt of de band is net klaar met spelen dan staat de reel met sfeer, beleving online op de event pagina. Dus de juiste doelgroep.

En de vraag hoeveel mensen mijn item hebben gezien kan ik nu zelf beantwoorden. Ik zie alle statistieken, wanneer mensen afhaken. Welke doelgroep kijkt, waar ze vandaan komen etc. En de volgers nemen enorm toe.

Het totaalpakket is dat wij de volledige socials op onze rekening nemen. Dus kwaliteit foto’s dezelfde dag online, elke dag visuele aankondigingen met de activiteiten die dag. Coole Reels (staande beelden) dezelfde dag online. Een dag movie (liggende beelden) met beelden van de hele dag. Bonusmateriaal van een Drone, 360 camera. Story’s op insta en Facebook. Alles in huisstijl van het event.

Dus heb je binnenkort een bedrijfsuitje, workshop, beurs of event? Wil je niet lang wachten op een aftermovie en de sfeer en setting snel delen met je doelgroep? Neem vrijblijvend contact met mij op. Dat kan via Whatsapp: https://wa.me/31621993730 of via de het contactformulier.